Het fotograferen van mensen vind ik één van de leukste opdrachten. Het liefste fotografeer ik buiten en speel ik met de elementen die voor handen liggen. Doordat ik van diverse factoren afhankelijk ben (weer en omgeving) komt mijn creativiteit het beste tot uiting. Veelal is het voor de geporteerde ook prettiger om in een natuurlijk omgeving te staan.

Bij deze nog een aantal tips voor een goede portretfoto.

1. Stel scherp op de ogen

Het allerbelangrijkste bij een portretfoto is dat de ogen scherp zijn. Dit is namelijk het belangrijkste punt waar kijkers op richtten.

2. Fotografeer op ooghoogte

Ik neem altijd een krukje mee. Je voelt aan de foto als de fotograaf te laag of juist te hoog staat als dit geen bewuste keuze is geweest.

3. Zet het onderwerp niet in het midden van je uitsnede

Dit is vaak  een veelvoorkomend “probleem” bij de beginner. Veel mensen nemen een foto automatisch symmetrisch het hoofd netjes in het midden. Dit maakt een foto juist erg saai.

4. Gebruik diffuus licht

Tijdens het fotograferen neem ik altijd een reflectiescherm met een standaard mee. Portretten zijn mooier wanneer alle delen gelijkmatig verlicht zijn. Schaduwen maken het gezicht hard. Probeer daarom intens licht zoveel mogelijk te vermijden.

5. Speel met diafragma

Een manier om een snel een goede portretfoto te maken is om een grote diafragma opening te gebruiken. Een laag diafragmagetal zorgt ervoor dat de scherptediepte in je foto klein is. Hierdoor wordt de achtergrond onscherp, waardoor je onderwerp los komt van de achtergrond.