Inmiddels ben ik alweer vijf maanden in Australië gesetteld. Binnen twee weken vond ik al mijn eerste klussen dankzij Dutchies Travel. Een tijd lang filmde ik tours in Victoria en wat voelde dat als een droombaan zeg; ik kreeg gewoon betaald om op reis te gaan. Maar toen werd het winter en werd het lastiger om gezellige zonnige videos te schieten. Plus ik had ook geen zin om vier maanden in de kou te zitten. Ik had tenslotte de winter in Nederland doorgebracht. Dus ik pakte mijn spullen en reisde samen met alle duizenden andere backpackers richting het warme noorden. 

Ga ik me hier settelen?

Mijn nieuwe thuis en host vond ik in Cairns, ver buiten de stad. Met twee muzikanten en nog een Duitse meid deelden we een prachtig huis. Door de hoge huurprijzen is het delen van huizen vrij normaal in Australië, zelfs onder veertigers of ouder. Jarenlang leefde ik alleen in een appartement in Breda, maar ik merk dat hebben van huisgenoten voor mij veel beter bevalt. Als freelancer werk ik ook al alleen, waarom zou ik dan thuis willen komen in een stil huis? Wat dat betreft heeft Australië me wel geïnspireerd. 

Wat maakt jou gelukkig?

Nog altijd ben ik zoekende naar mijn volgende stappen. Kom ik volgend jaar terug naar Nederland of ben ik tegen die tijd ‘reismoe’? Australië is in ieder geval het eerste land waar ik me aardig thuis voel. Het klimaat is heerlijk (waar ik in Nederland nogal moeite mee heb) en het feit dat Australië bestaat uit een mengelmoes van immigranten helpt daarin erg mee. Je ziet er niet uit als een buitenlander, waar ik bijvoorbeeld in Azië of Afrika meer mee worstel.

Kan ik Nederland loslaten?

Inmiddels weet ik dat het verkrijgen van een visum hier ontzettend lastig is. Om nog een jaar te mogen blijven moet ik voor drie maanden op een boerderij in de outback werken. Alle backpackers jagen als haaien op deze baantjes en de meeste verhalen zijn niet al te best. Vanaf morgen reis ik de westkust af om een video te maken voor een touroperator en zal eindigen in Darwin. Op zoek naar een arboriginal die mij wil hosten. Want tja, dat mag toch eigenlijk niet ontbreken in mijn boek. Een antwoord op mijn eigen thuis verhaal heb ik nog niet gevonden, dus ik blijf voorlopig op zoek naar mijn (t)huis