Documentaire over Alzheimer “Alles voor Sophie”

Voor de documentaire “Alles voor Sophie” volg ik Andri. Als zijn sterk dementerende vrouw straks overlijdt, wil hij haar in zijn zelf gemaakte kist in hun eigen tuin begraven. Sophie kreeg op 44-jarige leeftijd Alzheimer. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en ligt ze in een verzorgingstehuis. Andri weet dat zijn vrouw niet lang meer te leven heeft. Naast de dagelijkse aandacht die hij voor haar heeft werkt hij ook gestaag door aan de plannen die hij heeft voor de speciale plekken in zijn tuin. Hij wil er zelfs een kapel bouwen. De film wordt op 7 juli 2017 om 19:35 bij 2doc uitgezonden.

De mantelzorg voor Alzheimer patiënten

De liefde die Andre koestert voor zijn vrouw en de taak die hij en andere familieleden hebben als mantelzorger zijn zeer bijzonder. Sinds 2015 is er een grote verschuiving te zijn zien in het verlenen van zorg binnen het familiesysteem. Er is een grotere druk komen te liggen bij naasten van de zorgvrager. Deze ontwikkeling geeft dan ook maatschappelijk beroering. Andri gaat ver in zijn zorg voor Sophie, in de documentaire zal dit uitvoerig in beeld worden gebracht. Andri bezoekt Sophie twee keer per dag, sinds zij in een zorginstelling woont. Ook al kan zijn partner niet meer spreken, hij communiceert uitgebreid met haar over zijn dagelijkse beslommeringen en de gedichten die hij schrijft. Door het wegvallen van communicatie zie je een relatie veelal veranderen. Maar Andri houdt nog altijd met hart en ziel van zijn vrouw.

Interesse in een lezing?

Het verhaal biedt kijkers steun bij hun eigen ervaringen met het verlenen van mantelzorg en men wordt gestimuleerd om na te denken over rouwverwerking. Vanaf 2013 ben ik Andri, Sophie en andere familieleden gaan volgen. Ik ontmoette Andri op mijn expositie over uitvaartfotografie waar hij vertelde over zijn vrouw. Al snel nodigde hij me eens uit om mee te gaan naar het verzorgingstehuis in Winterswijk waar zij sinds enkele jaren verblijft. Drie jaar lang zat ik elke maand bij Andri in de auto, op naar het verzorgingstehuis waar ik ook Sophie haar broers en zussen interviewde  Veertig uur film, 15 dagen montage en zo’n 500 mails verder resulteerden tot deze intieme documentaire over Alzheimer.

Heeft u interesse in de film of een lezing? Deze is voor €12,50 te koop op dvd. Stuur dan snel mail. Tijdens de lezing draagt Andri zijn gedichten voor en vertellen we samen onze ervaringen.

Tevens verkoopt Andri een bundel met prachtige gedichten. Eerlijke, eenvoudige woorden worden gebruikt, zoals hij zelf vertelt in de film. De opbrengst van de bundel komt ten goede voor de kapel die hij voor Sophie wil bouwen. Heb je interesse in een gedichtenbundel, neem dan even contact op.