Ben ik aan het vluchten?

Ben ik aan het vluchten?

Oke, ik biecht het op. Maar ik schaam me er een beetje voor. Ik zit in een dertigers midlife crisis. Over mijn leven als fotograaf en digitale nomad mag ik niet klagen. Toffe klussen kruisen op mijn pad en ik zit nergens aan vast. En toch blijven er ‘grote mensenvragen’ door mijn hoofd spoken.

Het dertigers delimma

Waar wil ik heen in de toekomst? Blijf ik in Nederland wonen of moet ik toch eens over aan een carrière in het buitenland gaan nadenken? Wat maakt me gelukkig? Word ik wel gelukkig van Nederland?

Herkenbaar? Fijn, ik ben blij te horen dat ik niet de enige ben. Sterker nog, ik hoor de laatste tijd niet anders nu ik zelf een boekje open heb gedaan. Zie ik vrienden om mij heen settelen en kinderen krijgen, dan reis ik naar de andere kant van de wereld. Zit ik daar heerlijk naar prachtige zonsondergangen te kijken, verlang ik weer naar vastigheid. Ik word soms gek van mezelf. Het blijft een strijd tegen de maatschappelijk verwachtingen van een dertiger.

Ben ik op de vlucht?

Als je nonstop reist, ben je dan aan het vluchten voor het echte leven? Een zoektocht op Google levert mij 14.000 resultaten op als ik reizen en vluchtgedrag intyp. En waarom reis ik eigenlijk? Veel mensen pakken het vliegtuig om even uit de dagelijkse sleur te komen of om na te denken over relaties, ambities of putten zichzelf uit op een bergtop. Als ik hier niet gelukkig wordt, gebeurt dat dan wel op een mooi eiland?

En toch zal al het reizen mij een ander mens hebben gemaakt. Overnachten in de sloppenwijken van India? Geen probleem. Autorijden in de Sahara? De Parijse snelweg maakt mij nu niet meer bang. Na negen jaar veel te hebben gereisd ben ik anders gaan kijken naar de Nederlandse cultuur. Hier werken we keihard tot onze 65ste en dan willen we met een slechtere gezondheid de wereld nog gaan ontdekken?

Een nieuwe carrière in Australië

Nee, ik bedank ervoor. Dat heb ik teveel gezien bij de generatie van mijn ouders. Daarom heb ik een besluit genomen. Op woensdag 29 augustus 2018 word ik 30. Precies jong genoeg om een werkvisum aan te vragen voor Australië en Nieuw-Zeeland.

Ergens in het voorjaar vertrek ik, op zoek naar nieuwe uitdagingen op het gebied van film en fotografie. Ken jij een bedrijf in één van deze twee landen die mijn hulp kunnen gebruiken? Of iemand die mij thuis wil ontvangen? Stuur me dan vooral een berichtje! Bedankt!