online training filmen

Een online training filmen

Een online training geven wordt steeds populairder. Sinds de pandemie bieden veel bedrijven naast een fysieke workshop, ook een online training aan. In deze blog vertel ik je meer over mijn ervaringen met het opnemen van een online training voor één van mijn klanten. Vaak krijg ik de vraag of het te doen is om een online training zelf op te nemen met een telefoon of een camera op statief. 

Volgens mij moet je vooral voor jezelf bepalen welke uitstraling je wilt hebben. En hoe je verhaal het beste overkomt. Blijft de kijker geboeid als jij aan het woord blijft of moeten er ook sfeerbeelden worden vastgelegd? En hoe maak ik deze sfeerbeelden? Er komen altijd veel vragen naar boven bij het maken van een video.

Kan ik zelf een online training filmen?

Siga’s online programma als fysiotherapeut

Siga is een fysiotherapeut met een praktijk in Breda. In haar praktijk kan ze maar één persoon tegelijk helpen. Het is haar missie om zoveel mogelijk mensen met rugproblemen te helpen. Daarom hebben we samen een 16-delige serie gemaakt, met trainingen van een half uur. Hierin presenteert Siga oefeningen die je thuis kan doen.

Siga wist exact hoe ze het programma wilde presenteren, maar vond het wel een beetje spannend om voor de camera te staan. Samen hebben we gekeken naar andere trainingen die haar aanspraken. Siga oefende een paar keer thuis, filmde dit en stuurde de video mij door. Met mijn feedback voelde ze zich meer zelfverzekerd om dit in het echt te doen.

Op zoek naar de perfecte locatie

De suikerfabriek in Zevenbergen bleek perfect te zijn. Mooi zacht licht en genoeg open ruimte. Dit gaf de video direct een professionele uitstraling. Twee camera’s draaiden tegelijk vanuit twee verschillende hoeken.

Dit gaf mij in de montage meer ruimte om te spelen met close up’s en wide angle shots. Zo houd je de kijker geboeid. Wij zijn in totaal 2,5 dag met de opnames bezig geweest, waarin we ook nog een aantal promotie video’s hebben gedraaid. 

Flewcrew inhuren

Veel kleine bedrijven of zzp-ers hebben een idee voor een online training, maar denken dat het inhuren van een cameraploeg enorm prijzig is.

Veel freelance filmmakers hanteren een tarief van €500,- per dag. Dit is uiteraard zonder montage. Dit kan voor sommige ondernemers alsnog een investering zijn, maar weet jij jouw training goed te verkopen, dan haal je dit er dubbel en dwars uit. 

Bekijk hieronder de trailer die we hebben opgenomen en een deel van de oefeningen. Heb jij vragen of wil je even sparren? Neem dan contact met mij op!