Fotograferen van het Noorderlicht

Fotograferen van het Noorderlicht

Tijdens mijn landing op Luleå airport kan ik niet stoppen met fotograferen. Nog nooit heb ik zo’n uitgestrekt rauw gebied gezien. Deze week gaat er een lang gekoesterde wens in vervulling: het fotograferen van het Noorderlicht. Met twee vluchten kom ik aan in Lapland. Met nog geen uur rijden arriveer ik in Haparanda, het Finse gedeelte van Lapland. Deze week leer ik alles over de Finse cultuur en neem ik deel aan de excursies. Volgend jaar organiseer ik samen met LappOne fotografie reizen voor toeristen en beginnende fotografen. Met het doel om toeristen met mooie foto’s van het Noorderlicht weer naar huis te laten keren.

Fotograferen van het Noorderlicht in Lapland

Eenmaal aangekomen bij de accommodatie, spring ik uit de auto en grijp ik mijn camera. Direct wordt ik getrakteerd op een prachtig spektakel. Al een week lang was het Noorderlicht niet zo helder geweest. Een kwartier lang zijn magische elektrische geladen gedeeltes boven ons aan het dansen. Het zijn de gaafste foto’s die ik ooit heb gemaakt. De volgende dag word ik wakker van de rendieren naast mijn huisje. Ik adem de schone lucht diep in en geniet van de kou in mijn gezicht. Deze week is het met -5 graden niet eens zo koud in Lapland. Ik schrik van een foto die ik te zien krijg van een thermometer; -37 graden! Ik besluit om nooit meer te klagen over het Nederlandse weer.

Wat een kick; met de sneeuwscooter over bevroren rivieren

Een rondje met de sneeuwscooter levert een tof uitzicht op de rivier “Torne”. Deze rivier is 510 kilometer lang. Ruim de helft hiervan vormt de grenslijn tussen Zweden en Finland. De rivier is bevroren. Het voelt vreemd om erover heen te lopen, wetende dat een meter onder mij grote hoeveelheden water stroomt. Op de rivier kom ik een groep Nederlanders tegen die aan het vissen zijn.

Op weg naar de poolcirkelgrens!

Met dertig minuten rijden komen we bij de poolcirkel aan. Deze plek is symbolisch, want de exacte grens van de poolcirkel verplaatst zich elk jaar zo’n tien meter. Een poolcirkel is precies de plaats waar de zon één dag per jaar niet op komt en één dag per jaar niet onder gaat. Tussen alle activiteiten door bewerk ik mijn foto’s en edit een travelvlog.

Deze prachtige reis sluit ik af met een bezoek aan een sjamaan en haar wijze woorden. Ze vertelde mij dat ik een contract krijg aangeboden wat mijn leven dit jaar zal veranderen. Ik ben benieuwd. Heb je interesse om in 2018 mee te gaan of wil je tips over Lapland? Bekijk dan snel het programma!