Ludieke smoelenboek

Ludieke smoelenboek

Veel bedrijven zoeken naar een manier om hun medewerkers op een leuke manier op hun website voor te stellen. Dat noemen we ook wel een smoelenboek. Twee jaar geleden werd ik benaderd door An(d)dare b.v. Een bedrijf dat zich richt op e-commerce. Samen zochten we naar een manier om fotografie en animatie bij elkaar te brengen. Op dat moment werkte ik vanuit het AV-huis. Een kantorenpand waar diverse audio visuele bedrijven gevestigd zitten. De jongens van het animatiebureau Animate The World zaten altijd bij ons aan de lunchtafel en zagen overal stripfiguren in. We besloten om onze ideeën bij elkaar te leggen en zo groeide het idee van het smoelenboek uit tot een compleet stripverhaal. Tja, je moet groots denken.​

​Van smoelenboek tot superhelden

Welke unieke eigenschap heeft elke medewerker? Vanuit die gedachte begonnen we met het verzinnen van superhelden. Wat is zijn of haar kracht tijdens zijn werkzaamheden? Deze informatie verzamelde ik door interviews af te nemen. Niet alleen keek ik naar zijn of haar functioneren, maar ook naar diegene als persoon. Waar houdt hij zich mee bezig? Welke hobby’s heb je? Met deze informatie zochten we naar sterke titels met quotes die de werkzaamheden omschrijven.

​Voor de eigenaar bedachten we de volgende stripheld: “Captain Foresight” – “Bewaakt het grote geheel en kijkt altijd meerdere stappen vooruit”. ​​We kregen er steeds meer lol in en onze creativiteit binnen de striphelden wereld groeide met de dag. Er ontstond zelfs een First Lady“De First Lady onderhoudt de troepen, bewaakt de schatkist en maakt bondgenoten”.

​Verzamel ze allemaal

​Het bedrijf groeide hard waardoor ik steeds nieuwe beelden erbij kon schieten. Ik fotografeerde de personeelsleden zoveel mogelijk in hun superhelden houding. Voor mij als fotografe een toffe uitdaging. Niet iedereen laat zich even makkelijk fotograferen en soms kwamen er wat gekke bekken aan te pas. Ik bouwde het langzaam op. Eerst leerde ik ze meer mimiek in hun gezicht te brengen en het lichaam volgde dan vanzelf.

Social media campagnes

Op de bordjes die ze vast hielden kwam hun karakter te staan en werd het smoelenboek steeds completer. We besloten om sociale media campagnes op dezelfde manier in te zetten. Op beurzen liepen dames rond in strip jurken. Het was een groot succes. Je moet toch opvallen tussen alle andere standhouders. Als je eenmaal een dergelijke stijl of marketing strategie hebt staan, wordt het steeds makkelijker om nieuwe content erbij te verzinnen. Ten slotte is er nog een animatie video gemaakt waarin de bedrijfsprocessen werd uitgelegd. Bekijk hier alle superhelden