Cuba reizen

Mooiste foto’s van Cuba

Reizen. Het blijft één van mijn grootste passies. Na twee jaar in fases van lockdown te hebben gezeten, stond ik te popelen om weer op pad te gaan. Dit keer werd het Cuba. In deze blog vertel ik je meer over het overnachten bij locals en geef ik je tips van de mooiste plekjes.

Mijn reis begon in Havana en ging als volgt: Havana-Vinales-Soreo-Terrazas-Playa Larga-Trinidad-Varadero. Hiervoor had ik twee weken en dat is precies genoeg voor het westelijke deel van Cuba. Ik verbleef gemiddeld zo’n drie dagen per locatie. Normaal gesproken werk ik als digital nomad op locatie,

maar in Cuba is nog altijd weinig internet te vinden. Dus heb ik vooral veel gefotografeerd, gefilmd en genoten van de zon. Doordat Cuba net weer was opgesteld voor toeristen, was ik één van de eerste reizigers. Dit maakte het extra bijzonder, want zo had ik de mooiste watervallen helemaal voor mezelf.

Cultuur snuiven in Havana tot de mooiste hikes in Vinales!

Logeren bij de locals

Tijdens mijn wereldreis logeerde ik twee jaar lang bij locals. Dit is voor mij dé manier om een cultuur echt van dichtbij mee te maken. In Cuba is het heel gebruikelijk dat je logeert bij een “Casa Particular”. Dit is ook hard nodig, want het land draait grotendeels op het toerisme. Voor dertig euro slaap je gemiddeld met twee personen bij je host. Tegen tien euro extra, koken ze vaak ook een uitgebreide maaltijd. De meeste locals spreken gebrekkig Engels, dus als je geen Spaans spreekt

is het wat behelpen soms. Je krijgt een kamer meestal met een aparte ingang, met een koelkast en twee bedden. Vaak kan de host ook andere zaken regelen zoals je taxi’s en excursies. Ik heb voor het eerst een reisbureau ingeschakeld, maar achteraf gezien was dit niet nodig. Wel had ik altijd een privé-taxi tussen de verschillende overnachtingen in. Dit was wel erg makkelijk moet ik zeggen!

Grappige dingen die je tegenkomt in Cuba

  • Rijden ze niet links of rechts op de weg, maar waar het asfalt het beste is.
  • Halen ze je bord in het restaurant direct weg, zodra je klaar bent met eten.
  • Rijden auto’s met omgebouwde motoren rond.
  • Vind je bijna geen toiletborstels in de badkamer.
  • Kennen ze geen menukaarten, maar schrijven ze gerechten op een bord.
  • Toeteren ze bij elke auto die je passseert.

Tips voor je reis naar Cuba!

De meeste reizigers starten in Havana en verblijven er twee dagen. Persoonlijk vond ik het een te drukke stad en trek ik liever de natuur in. Daarom vond ik Vinales prachtig. In dit heuvelachtige gebied kun je geweldig hiken, fietsen en rotsklimmen. Reis je daarna door richting het oosten? Ga dan duiken en / of snorkelen in Playa Larga.

In Trinidad kun je heerlijk ronddwalen in de authentieke straten en een praatje maken met de locals. Hier heb ik op straat een excursie geboekt om te paard richting de waterval El Pilon te rijden. Als een echte cowboy mocht ik direct in galop!

Mijn tijd in Trinidad sloot ik af met een bezoek aan de 62 meter hoge waterval El Salto de Caburní. Hou je van witte stranden, sluit je vakantie dan af in Varadero. Hoewel ik deze plaats het minst interessant vond, maakte het mijn reis er niet minder op!

Bekijk hier de reels-video die ik heb gemaakt. Meer foto’s zien?

Meer weten over
logeren bij locals?