Vijf tips voor een succesvolle crowdfunding

Vijf tips voor een succesvolle crowdfunding

Steeds meer ondernemers of kunstenaars maken gebruik van alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding. Bij een crowdfunding campagne zamelt de ‘crowd’ (massa) geld in om een bepaald initiatief te realiseren. Veel kunstenaars zijn immers zzp-er en kunnen een grote investering niet aan. Op deze manier draagt iedereen een deel bij en mogen de donateurs iets terug verwachten als tegenprestatie.

Een geslaagde crowdfunding voor mijn boek

Ik besloot om mijn boek “Can I come over?” bij Voordekunst te plaatsen. Dit vind ik een fijn platform en heb ik al eerder succesvol een project afgerond. Hierbij vijf tips die toepasbaaar zijn voor elke crowdfunding!

3fm

Te gast bij 3FM

#01 Neem de tijd
Vertel mensen over je crowdfunding plannen. Ik heb zeker vier maanden nagedacht over mijn crowdfunding. Niet non stop natuurlijk, maar soms hebben goede ideëen tijd nodig. In die vier maanden legde ik contact met ondernemers met dezelfde dromen. Namelijk dat reizen en het ontmoeten van local je leven verrijkt.  Zo kwam ik o.a. terecht bij 2glimpse. Door met hun in gesprek te gaan kwamen we tot een gaaf idee, namelijk om één van mijn donateurs een reis cadeau te geven. 2glimpse had behoefte aan meer bezoekers op hun website. We kwamen al snel tot een goede samenwerking. Zij verzorgden de reis en ik regelde een aftermovie plus extra marketing.

#02 Vertel wie je bent
Laat jezelf zien voor de camera. Donateurs willen graag een gezicht zien achter het project. Zorg dat je een professioneel filmpje laat maken en dat je een helder verhaal hebt. Oefen je pitch een paar keer voor vrienden of de spiegel voordat je gaat filmen.

#03 Wat is een goede tegenprestatie?
Zorg ervoor dat je per bedrag een unieke tegenprestatie aanbiedt en probeer te voorkomen dat je gaat stapelen. Zorg dat je niet bij elk bedrag ‘het voorgaande én een beetje meer’ aanbiedt. Bij mij stond het thema ‘verbinding’ centraal en zo kwam ik al redelijk snel uit op originele ideeen. Niet alleen gaf ik een reis weg, maar regelde ik ook een overnachting bij mijn ouders op de camping en speelde ik als host voor een weekend.

#04 Val op en benader media.
Zo’n twee weken voor de aftrap heb ik allerlei media kanalen benaderd. Zo kwam ik o.a. terecht bij 3FM, op tv bij Omroep Brabant en verscheen er artikel in Grazia magazine. Maar om echt goed te ‘conecten’ met je publiek moet je het podium op. In totaal heb ik bij zes events gesproken, zoals Pecha Kucha en Het grootste kennisfestival van Nederland.

Omroep Gelderland

In de radio uitzending bij Omroep Gelderland

#05 Vrienden aan het woord 
Zorg dat je ambassadeurs vindt (vrienden die jouw promoten) maar met name dat andere blogs of tijdschriften over je gaan schrijven. Ik regelde twee maanden van te voren dat ik in drie podcasts terecht kwam, vier presentaties verzorgden (o.a. de Zwarte Cross) en vijf artikelen werd beschreven. Voor mijn presentaties had ik bierviltjes laten drukken bij Studentendrukwerk. Op de bierviltjes was een wereldmap geprint waar mensen konden aangeven waar ze graag nog heen zouden willen reizen. Ga je zelf een crowdfunding starten en heb je nog vragen? Mail me dan gerust!