Reizen in Portugal

Werken als digital nomad in Portugal

Het grauwe weer in Nederland. Daar heb ik het soms best moeilijk mee. Daarom vloog ik ook afgelopen maand weer naar de zon. Met als eindbestemming: Lissabon!

In deze blog vertel ik je meer over mijn ervaringen over het werken als digital nomad in Portugal. 

Hoe gaat dat, werken vanuit het buitenland?

Zoals je in andere blogs van mij misschien eerder hebt gelezen, ben ik twee jaar op wereldreis geweest en logeerde ik alleen maar bij locals thuis.

In deze periode heb ik goed ondervonden hoe het is om vanuit het buitenland te werken.

Want hoe blijf je in het werkritme als de verleiding van zon, cocktails en het strand constant om de hoek komen kijken?

portugal werken
portugal werken als nomad

Half november vloog ik naar Portugal, om op afstand te werken en een paar dagen te genieten van de zon. Dit keer kon ik ook aan de slag voor mijn klant Senz° Umbrellas.

Ik werk al enkele jaren voor dit Nederlandse merk als content creator. Dat houdt in dat in de social media onderhoud en help met het maken van video’s en foto’s voor Instagram.

Dit jaar lanceerden zij een compleet nieuw product, namelijk een opvouwbare koffer. Super handig! En die ging uiteraard mee op reis, zodat ik de koffer direct kon uittesten en dit in beeld kon vastleggen.

Vijf tips om te werken als digital nomad

portugal digital nomad

Als ik niet voor klanten werk, gebruik ik dit soort werkvakanties ook om te werken aan mijn bedrijf in plaats van in je bedrijf. Vaak krijg ik de vraag hoe ik dit soort werkvakanties voor mijzelf organiseer.

Daarom een aantal tips hoe ook jij heerlijk op afstand kunt werken!

Tip 1 – Zoek een accommodatie met een goede werkplek

Het klinkt heel logisch, maar let goed op bij het zoeken van een hotel of airbnb of je verblijf wel een degelijke tafel heeft om aan te werken. Ik neem altijd een muis en een verlengsnoer mee zodat je een goed ergonomische werkplek kunt creëren.

Verder vind ik het als sportfanaat ook fijn om te weten of er goede sportfaciliteiten in de buurt zijn. Denk aan mooie hardloopgebieden of een fitness in de buurt.

werken lissabon
Tip 2 – Bepaal je werkuren
werken in lissabon

Niets is zo verleidelijk om aan het begin van de middag al lekker naar het strand te gaan. Maar als jij je als doel hebt gesteld om er een werkvakantie van te maken, bepaal dan van te voren je uren.

Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn om te werken aan je website of een nieuw marketing strategie uit te zetten.  En hang daar ook een planning aan vast.

Ga jij bijvoorbeeld twee weken op reis, bepaal dan wat realistisch is om in maximaal tien dagen te realiseren.

Door het op stellen van je doelen, kom jij sneller thuis met het gewenste resultaat.

Tip 3 – Plan je reisdagen

Heb je dagenlang zitten te werken aan je bedrijf? Zorg er dan ook voor dat je ergens naar uit kan kijken. Ik merk dat vier dagen achter elkaar werken achter mijn laptop echt mijn max is in het buitenland. Dan begin ik vierkante ogen te krijgen.

Daarom plan ik na vier dagen vaak een dagje weg. Want het reizen, de uitjes geven mij vaak ook nieuwe inspiratie en energie om daarna weer aan de slag te gaan. Tip: zoek uit wat voor jou een prettig werkritme is.

lissabon
Tip 4 – Houd rekening met tijdsverschillen

werken in lissabon

Het klinkt verleidelijk, werken op Bali, maar het tijdsverschil is ook groot. Als ik op werkvakanties ga, wil ik niet tot laat in avond moeten werken, omdat mijn klanten dan aan hun dag beginnen.

Zuid Europa en de Canarische eilanden zijn voor mij ideale landen om naar af te reizen aan het begin of aan het einde van de winter.

Met een tijdsverschil van maximaal twee uur, kan ik nog prima met mijn klanten communiceren.  Houdt hier dus rekening mee als jij jouw droom nomad bestemming gaat uitzoeken.

Tip 5 – ontmoet andere digital nomads

Hoe leuk jouw hotel of airbnb ook is, als jij alleen reist, heb je op een gegeven moment toch de behoefte om andere like minded mensen te spreken. In Lissabon verbleef ik niet al te lang en was ik niet alleen, maar uit ervaring weet ik dat ik niet zolang in mijn eentje kan werken en voel ik me al snel eenzaam.

Maar hoe ontmoet je andere digital nomads? Plekken waar je andere digital nomads kan ontmoeten zijn makkelijk te vinden. Niet alleen online, zoals op veel facebook en discord groepen, maar in de grote steden ook via werkhubs.

In elke wereldstad worden tegenwoordig werkplekken die te huur worden aangeboden. Google op Co-working spaces en je zult gegarandeerd iets vinden.

Hopelijk ben jij na het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt en kijk jij uit naar jouw eerste werkvakantie.

Heb jij nog vragen over het werken als digital nomad in Portugal? Stuur me gerust een berichtje! Of volg me op instagram voor nog meer reisinspiratie!

fotograaf in breda

Geen updates meer missen?

Blijf op de hoogte van mijn avonturen