Werken in Panama

Werken in Panama

Het eerste deel van mijn reis is over. Ik ben weer thuis. Voor even dan. Mijn wereldreis begon in Schotland om vervolgens per cruise de Atlantische Oceaan over te steken. Na twee weken lang staren naar het water, beleefde ik een euforisch moment toen de kust van Panama City aan de horizon zag komen. In deze blog geef ik je tips voor een rondreis in Panama en hoe ik als digital nomad mijn eerste klussen kreeg.

Highlights van Panama

Er zijn een aantal toffe plekken die je niet wilt missen. Vanuit de havenstad Colon bracht de bus mij naar Casco Viejo in Panama City. Casco Viejo is de plek waar locals feest vieren. Je vindt er talloze moderne restaurants, barren en hippe winkels. Het is een moderne luxe wijk waar veel geld wordt uitgegeven. Maar met twee dagen heb je Panama City wel gezien.

Vanaf Panama City reizen de meeste toeristen met de dag of nachtbus richting Bocas del Toro. Heb je weinig tijd, pak dan een vliegtuig van 100 dollar en je bent er met een uur. De gehele reis met de bus, dus inclusief watertaxi’s, duurt al snel 12 uur.

Tip; zoals de Panamezen zelf zeggen zijn de nachtbussen de koudste plek op aarde. Het is er echt net een koelkast. Neem dus minstens één trui mee.

In Bocas del Toro verbleef ik bij een geëmigreerde Nederlander. Tom vertelde over hoe hij de stap heeft gemaakt om aan de andere kant van de wereld te gaan wonen. Bocas del Toro is een gebied waar veel backpackers komen om te feesten, maar je kunt ook zeesterren bekijken op één van de mooie stranden. Bambuda hostel is een gewild hostel vanwege de glijbaan die vanaf het dak begint en hop, je glijdt zo de zee in.

Mijn overnachtingen bij Tom die emigreerde naar Bastimentos

Ben je uitgefeest, pak dan een shuttlebus naar Boquete. Dit is het Oostenrijk van Panama. Veel bergen, frisse koele lucht en je kunt er geweldig hiken. Ik vond Boquete echt een fijne afwisseling qua natuur en temperatuur. Outdoorsporten vind je er genoeg. Mijn eerste keer raften zal ik hier niet vergeten. Verwacht geen kabbelend riviertje. Tot drie keer over viel er iemand uit mijn boot.

Altijd eens willen overnachten in een kasteel?

Een hele week verbleef ik in Bambuda hostel of eigenlijk heet het Bambuda Castle. Het hostel bevind zich in een kasteel wat ooit gebouwd is door een Nederlander. Het was een cadeau voor zijn vrouw. De huidige eigenaar kocht het jaren geleden en verbouwde het tot een luxe en super relaxed hostel. Het is niet eens duur. Voor 12 euro boek je een dorm.

Vanaf Boquete kun je terug reizen naar Panama City om je reis te eindigen op de San Blas eilanden. Denk aan witte stranden, kokosnoten en rieten hutjes als accommodatie. De eigenaar van het kasteel kende de eigenaar van Cacique Cruiser en stelde voor dat ik ook een film voor deze tour maatschappij zou maken. Binnen vier dagen en een ontmoeting op kantoor had ik een nieuwe opdracht te pakken. Het filmen ging vrij makkelijk. De ene zonsondergang was nog mooier dan de andere en de meeste toeristen wilden graag meewerken aan de film.

Hoe haalde ik opdrachten binnen in het buitenland?

In Nederland haal ik opdrachten ‘via via’ binnen. Ik merk dat het in het buitenland er net zo aan toe gaat. Ik heb gemerkt dat Europeanen geliefd zijn om mee samen te werken. De video voor het kasteel haalde ik binnen door gewoon bij ze binnen te lopen en mezelf voor te stellen. Als snel had ik een klik met de eigenaar en hij stelde mezelf een baan voor tijdens mijn vertrek.

Tijdens het tweede deel van mijn wereldreis wil ik door de Verenigde Staten en Canada reizen en meer in de toerismebranch werken als filmmaker. Ik krijg veel vragen over hoe ik deze reis financieer. Hier zal ik later een blog schrijven, maar ik kan je alvast 1 tip geven voor het vinden van goedkope vluchten. Via Tui Fly Belgie (vertrek in Brussel) kun je goedkoop naar Amerika vliegen. Zo vond ik een last minute vlucht naar Miami voor maar 150,-!

Ken jij iemand of een bedrijf hierin werkzaam? Laat het me aub weten.

Wil je meer tips over Panama? Stuur me dan gewoon een berichtje!