Hoe kom ik aan opdrachten? #01

Hoe kom ik aan opdrachten? #01

ardennenVaak krijg ik de vraag waar ik mij opdrachten als fotograaf vandaan haal. In het volgende rijtje een overzicht hoe ik op gekke manieren mensen heb leren kennen en de tofste opdrachten heb binnen gehaald.

Door een tinder date een zomer vol werk

Op een dinsdagavond zat ik tegenover mijn date, een developer bij een bedrijf in Eindhoven. Nog diezelfde avond kreeg ik contact met zijn collega, die de fotografen aanstuurt voor het fotograferen van vakantiehuizen. Deze zomer genoot ik van prachtige locaties in de natuur waar ik na het fotograferen nog even een rondje ben gaan hardlopen. Als toppunt mocht ik een week naar de Ardennen.

Hoe vind je nog meer opdrachten als fotograaf?

Op een vacaturebank las ik dat Mustafa een filmmaker voor zijn yogareis zocht Tip: kijk hier af en toe op online vacaturesites. Zo af en toe staat er iets interessants tussen alle low budget verzoeken. Tijdens onze kennismaking hoorde ik al dat ik was geselecteerd. Het feit dat ik ook yoga les gaf heeft vast geholpen. De reis is er helaas nooit van gekomen omdat deze werd uitgesteld waardoor het niet paste in mijn agenda. Maar hoe vond ik dan wel opdrachten als fotograaf?

Via een online vacature naar Qatar

Dankzij Mustafa zat ik wel een maand in Qatar en Dubai. Zijn bedrijf had dringend een nieuwe bedrijfsfilm nodig. Naast alle verblijfkosten kreeg ik netjes betaald. Als je in het midden oosten gaat werken, let er dan goed op dat je je verdiept in hun zakencultuur. Op de Arabische zakencultuur wordt de term ‘business is personal’ gebruikt in tegenstelling tot de ‘business is business’-houding van vele West-Europese en Noord-Amerikaanse zakenlui. Persoonlijke ontmoetingen zijn daarom belangrijk.

werken in dohaWerken in het Midden Oosten als westerse vrouw?

In Doha werken veel Europeanen, maar helaas overheersen de mannen in driedelige pakken. Daarnaast had ik als vrouw zijnde ook last van mannen met verkeerde bedoelingen. Sta sterk in je schoenen en wees duidelijk. Het overkwam mij ook tijdens een zakelijk borrel. De ober kwam naar me toe en vroeg hoelang ik de kamer wilde aanhouden die was gereserveerd voor die avond. Lees hier alle blogs over Qatar.