Hoe kom ik aan opdrachten #2

Hoe kom ik aan opdrachten #2

In mijn vorige blog mochten jullie meegenieten over hoe ik zelf uit dates werk heb weten te halen. Het volgende verhaal is toch wel mijn favoriet.

Maarten

Maarten tijdens het liften.

Eerst liften, dan een bruiloft
Daar stonden mijn zus en ik, op een leeg tankstation in Lille. Nog een klein stukje naar Breda om ons liftavontuur af te sluiten. De striemen stonden door onze zware backpacks al twee weken in onze rug. Wat hadden we het mooi in Zuid-Frankrijk. Als je een goedkope vakantie zoekt, ga liften!
Maarten stond te tanken en was bereid om ons weer thuis af te zetten. Waarschijnlijk merkte Maarten onze smekende blikken in onze vermoeide gezichten op. Het was zaterdagmiddag en voetbal was afgelopen in Antwerpen. Gevolg, urenlange file. We bombardeerden Maarten met vragen zoals: “waar heb je spijt van?”, welk advies zou je jezelf geven als 18-jarige?”. Gelukkig kon Maarten dit enorm waarderen. Hij hield wel van een filosofisch gesprek.

Een aantal weken later werd ik gebeld. Of ik zijn bruiloft wilde fotograferen. De bruiloft was fantastisch.

 

Ooit subsidies proberen aan te vragen?

Je ziet het voor je liggen, een subsidieaanvraag, a4tjes vol met vragen. Je geeft het direct op, heel begrijpelijk. Veel fotografen worstelen vaak met de balans tussen eigen werk en werk in opdracht. Hoe prettig het is om voor klanten te werken, hoe verfrissend het kan zijn om aan een eigen project te werken. Sommige fotografen vinden het lastig om eigen werk commercieel in te zetten. Ik stel altijd de vraag: welk bedrijf of instelling kan mijn beelden gebruiken? Zo heeft mijn film over Leidje tot jarenlang werk in de gezondheidszorg geleid . Op dat moment merkte ik een nieuwe marketingbeleid op in de zorg. Het vertellen van persoonlijke verhalen. Precies wat ik deed met het verhaal van Leidje.

Het schrijven van subsidieaanvragen is voor veel creatievelingen een drempel. Ik zoek mensen die dit voor mij doen.

Mijn laatste tip: zoek naar een samenwerking met een stichting, omdat jij als individu vaak geen rechten hebt. Daarnaast zal de stichting een groot deel van de aanvraag op zich zal nemen. Tot nu toe zijn al mijn films zo gefinancierd.