Hoe krijg je je eigen programma?

Hoe krijg je je eigen programma?

Ik kijk naar buiten en voel me lichtelijk nerveus. De ogen van mijn nieuwe coach observeren elke lichaamsbeweging. Ik voel me kwetsbaar, maar ook opgelucht tegelijk. Eindelijk iemand die echt luistert naar mijn twijfels als zzp-er. Voordat ik aan mijn wereldreis begon, genoot ik van het feit dat ik mijn tijd volledig zelf kon indelen. Dat elke dag er anders uit zag. Sleur was mijn grootste vijand.

In 2018 waren er ruim 3 miljoen flexwerkers, van wie een groot deel zzp’er is. Tijdens de crisis begonnen mensen noodgedwongen voor zichzelf. Mijn leven als freelancer begon al in 2012 en het voelde eerder natuurlijk dan noodgedwongen toen ik me inschreef bij de KVK.  Nu is het andersom: in sommige branches is er zo veel werk, dat mensen juíst zzp’er worden.

Maar in mij is er iets veranderd, want ik word steeds onrustiger van mijn vrije leventje als freelancer. Dus zit ik hier nu tegenover mijn nieuwe coach, die me hopelijk door mijn struggles heen gaat helpen. Het afgelopen jaar zijn er prachtige projecten op mijn pad gekomen, zoals het uitbrengen van mijn eerste boek en mijn nieuwe vlog bij Omroep Gelderland.

Maar ik wil ook eerlijk zijn; het constant zoeken naar projecten breekt me de laatste tijd op. Terwijl we samen de voor- en nadelen op een rijtje zetten, gaat mijn telefoon af. Het is Omroep Gelderland. “Of ik het leuk zou vinden om door te gaan met de vlog en dat deze dan ook wordt uitgezonden op televisie?”

Nou daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken. En zo heb ik ineens weer voor een langere periode werk. Mijn programma “Can I come over?” geeft me zoveel energie, want ik ontmoet constant bijzondere mensen en ik mag hun levensverhalen delen.

En het klinkt cliché: maar ik ben er echt van overtuigd dat je moet luisteren naar je gevoel. Dat je hard moet werken voor projecten die jij gaaf vindt om te doen. Tijdens mijn wereldreis begon ik voor het eerst met het delen van korte vlogs en het schrijven van een column.

En twee jaar later kan ik mijn klanten zelfs mijn eigen boek overhandigen en met trots vertellen dat ik mijn eigen tv programma heb gecreëerd.

Aan het einde van het gesprek met mijn coach is het rijtje voordelen toch zeker groter dan de nadelen, dus ik blijf freelancen. Alleen hoe kom ik van die onrust af? Nou, ik heb voor mezelf een doel gesteld om drie grotere klanten te zoeken die me voor langere tijd werk kunnen bieden. Herken je de twijfels als zzp-er? Laat dan een reactie achter en oja, mocht je nog tips hebben voor mijn vlog, oftewel ken jij mensen met een bijzonder verhaal over thuis, dan hoor ik ze graag!