Hoe maak je een goede vlog?

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Anthony woont in een hutje. In het Goffert park in Nijmegen. Kort daarvoor las ik een artikel over Anthony in de Gelderlander. “Dikke jas gekregen van wijkagent William.” Het was namelijk hartje winter en met deze jas zou de 33 jarige Nijmegenaar de winter beter doorkomen.
Het artikel greep mij aan. Zoals je misschien weet, vlog ik voor Omroep Gelderland waarin ik op zoek ga naar het gevoel van thuis.

Bekijk de vlog

Ik draaide het algemene nummer van de politie. “Is het mogelijk om in contact te komen met de wijkagent?” Niet veel later had ik William aan de telefoon. Anthony heeft geen telefoon en is niet te bereiken. “Tenzij je gewoon langs gaat,” kreeg ik te horen. Met cryptische aanwijzingen legde ik een route door de bosjes af. Na een half uur zoeken vond ik Anthony en kon het filmen beginnen. Zonder voorbereiding ging ik aan de slag.

Hoe vertel je een goed verhaal?

 

 

Goede verhalen raken ons gevoel. Er onstaat een fascinatie door wat je ziet en je wilt het perse tot het einde kijken. We gaan er immers massaal voor naar de bioscoop, maar ook in de kroeg worden eigenlijk alleen maar “goede verhalen” gedeeld.

Mijn vlogs worden altijd op Insta-tv van Omroep Gelderland gedeeld, maar er zijn een aantal verhalen doorgezet naar hun Facebook. Ondertussen kan ik bijna raden welke vlogs dit gaan worden:

De tranentrekkers. 

Het bekijken van zielige films draagt namelijk bij aan ons realiteitsbesef. We krijgen er ook meer empathie en begrip voor anderen door.

[siteorigin_widget class=”NodeEdgeSeparatorWidget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Een goede vlog maken? Gebruik a hero’s journey

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Features_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”NodeEdgeSeparatorWidget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

 

Een miljoen views? Hoe doe je dat?

Het zit in onze aard om mensen te willen helpen. Toen deze vlog op Facebook werd gezet, barstten de vragen los over hoe Anthony geholpen kon worden.  In totaal zijn er bijna 1000 comments geplaatst. Dat vindt het algoritme van Facebook natuurlijk fijn. Hoe meer interactie, hoe hoger je bericht blijft staan op de tijdlijn van volgers. Daarom is mijn grootste tip: creëer emotie. En neem de tijd om een goed onderwerp te vinden. De voorbereidingen voor mijn vlogs duren namelijk regelmatig langer dan het filmen zelf.

Om mij heen zie ik vaak dat er prachtige verhalen te vinden zijn binnen het bedrijfsleven. Vaak vertellen ondernemers wat ze doen, maar niet waarom ze doen wat ze doen. Gebruik het heldenverhaal om meer impact te maken en om zo nieuwe klanten te werven.

Wat kan storytelling voor jouw bedrijf betekenen?

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]