Hoe verdien je geld als digital nomad?

Hoe verdien je geld als digital nomad?

Nog niet zo lang geleden stond ik op het podium voor een groep studenten. Er ging een vinger de lucht in: ‘misschien een brutale vraag, maar mag ik weten hoeveel geld je verdient en hoe je dit investeert?’ Vreemd eigenlijk dat we het zo moeilijk vinden om dit soort vragen aan vreemden te stellen. We denken in Nederland dat we allemaal zulke vrijdenkers zijn, maar praten over je inkomen? Ho maar! Ik beloot de student aan te moedigen  om dit onderwerp bespreekbaar te maken. “Praat over geld met je leraren en klasgenoten.” 

De opluchting gleed van zijn gezicht af. De laatste jaren worden kunststudenten beter klaargestoomt voor het bedrijfsleven, maar in mijn tijd (ja, zo oud voel ik me al) viel er nog een hoop te verbeteren. Denken aan je pensioen zat er toen echt nog niet bij.

Geld verdienen tijdens reizen

Al eerder schreef ik hoe ik aan opdrachten kom en dus geld verdien. In deze blog neem ik je mee hoe ik zo’n acht maanden per jaar kan reizen. Schijnbaar zijn er meer mensen met zo’n droom, want deze vraag krijg ik geregeld naar m’n oren geslingerd.  Laat ik voorop stellen dat ik ben begonnen met reizen, omdat ik in een dertigersdilemma zit en voor mezelf een sebattical heb genomen om uit te zoeken hoe  verder wil met mijn carrière. En die zoektocht duurt lang. Daarom moet ik toch ook geld verdienen op reis.

Werken voor reisorganisaties

Tijdens mijn reizen schrijf ik een columns of artikelen waar ik geld aan verdien. Het verdient niet veel ( gemid. €100-200 per keer) maar het is in ieder geval consistent. Inmiddels zit ik een weekje in Australië en heb ik een aantal klussen gevonden. Zo mag ik op pad voor een touroperator om een aftermovie te maken in the outback. Hoe gaaf is dat! En heb ik een korte documentaire gemaakt voor een bedrijf die au-pairs bij families plaatsen. Dit heb ik allemaal geregeld vanuit Australië, puur bij het sturen van enthousiaste mails.

 

Goedkoper reizen dan een dagelijkse bestaan in Nederland

Daarnaast is het voor mij soms zelfs goedkopen om te reizen, dan te leven en te werken in Nederland. Vorig jaar september begon ik aan mijn wereldreis en besteedde de eerste drie maanden nog geen €4000,-

Misschien had ik in Nederland iets goedkoper had kunnen leven, maar het verschil zou niet groot zijn.

Dan kies ik er liever voor om ergens anders op de wereld te verblijven! Om nog een voorbeeld te geven; september 2017 ging ik mee op de Nomad cruise. Een twee weekse all inclusief cruise voor €400,-. Had ik die twee weken in Nederland gespendeerd, dan ik had sowieso meer had uitgegeven.

 Praat over je plannen en blijf zichtbaar

Op die cruise was er een deelnemer die een stichting runt in Kameroen. Ik plaatste een berichtje op LinkedIn over mijn aankomende reis naar Kameroen, omdat ik er een bruiloft moest filmen. Direct werd ik gebeld met het ongelooflijke verhaal dat de stichting bijna in dezelfde regio gevestigd zat. Echt een wonder, want er komt nooit een toerist of reiziger hier. Een afspraak later en ik kreeg de opdracht om een documentaire te maken voor deze stichting. Zo vond ik toch mooi even twee klussen in één reis.

ps. onlangs ben ik in een podcast geinterviewd over geldzaken. Luister hem hier!