Werken en reizen, hoe doe ik dat?

Werken en reizen, hoe doe ik dat?

Wat neem ik allemaal mee tijdens mijn reizen aan apparatuur? De nachten voorafgaand aan mijn wereldreis heb ik er wel wat kopzorgen aan gehad. Moet mijn flitser mee? Tja, ik maak voornamelijk video’s, maar dan zul je zien dat ik de flitser toch net een keer nodig heb voor een opdracht. Een broek eruit en de flitser erin. Dan maar wat vaker wassen.

Na maanden reizen heb ik eindelijk een fijne workflow ontdekt. Het prettigste is om zo licht mogelijk te reizen, dus ik wil zoveel mogelijk uit mijn apparatuur halen.

Om mijn vlogs en documentaires te maken gebruik ik het volgende:

Macbook met Premiere Pro CC. Onlangs kocht ik een nieuwe Macbook. Best een duur ding. Wetende dat stewards en taxichauffeurs niet de meest zachthandige personen zijn, wil ik hem goed beschermen. Daarom kocht ik deze hardcase. Misschien gebruik je ook zo’n hoes als je je macbook in een tas meeneemt, maar deze hardcase laat ik er altijd omheen zitten.

Canon Mark 3 met een 24 – 70 mm lens met een statief. Waarom deze lens? Met deze zoomlens kan ik alle kanten uit. Ik besloot mijn telelens thuis te laten. Waarschijnlijk zullen er momenten komen dat ik hem goed kan gebruiken, maar met het gewicht van bijna 1,5 kilo vond ik het niet waard.

Vloggen met je Iphone

Met een Iphone 8 + film ik veel. Tijdens mijn vorige reis gebruikte ik de Osmo. Maar een telefoon heb ik toch altijd bij de hand en is het meeste praktisch onderweg. Zelfs het geluid is goed genoeg om mee te vloggen. Gezien ik nogal onhandig ben, heb ik ook voor mijn Iphone een degelijk hoesje gekocht.

Sennheiser microfoonset. Als ik voor een klant werk en een interview moet afnemen, dan moet dit geluid goed zijn. Storend geluid is het ergste wat je kan hebben in film. Het setje is niet groot en vrij licht.

De beste werkplekken wereldwijd

Verder is het altijd een zoektocht naar prettige werkplekken. Overal ter wereld kun je tegen betaling bij co working plekken terecht. Hier ontmoet je andere digital nomads en kun je tegen leuke samenwerkingen aanlopen.

Soms werk ik bij restaurants mits er goed internet is. Check dit altijd eerst voordat je wat gaat bestellen. In Azië kwam het regelmatig voor dat er een tijdslimiet op de wifi zat. Was ik net geinstalleerd, kon ik weer vertrekken. Ook is het vinden een van werkritme belangrijk. Het liefste blijf ik wat langere tijd op één plek zodat je niet in de verleiding komt om er steeds op uit te trekken. Geloof mij, de gedachte “ja maar nu ben ik hier en ik wil van het land zien” is hard te weerstaan.


Maar het liefste werk ik bij bedrijven!

Voor het opnemen van videos en het afluisteren van audio tijdens het editen is een goede koptelefoon echt essentieel. Maar het liefste werk ik bij bedrijven. Zo heb ik wat dagen gespendeerd op Bernadette haar werkplek. Haar baas vond het geen probleem dat ik bij een tafel aanschoof.

Vaak is er ergens wel een plekje vrij.

Bernadette was mijn host in Kuala Lumpur. Zij is producent assistent bij een filmbedrijf. Het was sowieso interessant om andere filmmakers te ontmoeten en door hen geïnspireerd te raken. Na een aantal dagen werd ik zelfs uitgenodigd op de set tijdens de opnames van een commercial. Hoe leuk was dat!