De mooiste foto’s van mijn reis naar Noorwegen

De mooiste foto’s van mijn reis naar Noorwegen

Een tijd geleden kreeg ik een fantastische opdracht aangeboden. Of ik tien dagen voor de Anatta Foundation (in samenwerking met Erasmus+) naar Noorwegen wilde afreizen om een groep jongeren te begeleiden. De oprichter van deze foundation is Thomas Albers en ken ik uit mijn ouderlijk dorp. Al pratend ontdekten we al snel overeenkomsten in onze visie over reizen. In 2016 maakte ik voor Thomas al eerder een film over zijn leven in Italie.

 

Jongeren weer in contact brengen met de natuur.

Dat is waar Thomas zich graag mee bezig houdt en organiseert daarom diverse workshops. Voor de workshop ‘Let’s do it outside’ verbleven we in Alta, helemaal bovenin Noorwegen. Na 17 uur reizen kwamen we eindelijk midden in de nacht aan. Iedereen schrok even van de minimale voorzieningen, de kou en het feit dat het écht niet donker zou worden.

Wil je ook op reis met Erasmus+?

De eerste dagen hielden de jongeren zich bezig met workshops over ‘Human Rights’. Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. De gedachte erachter is dat mensen zich voortdurend kunnen ontwikkelen door onderwijs, opleidingen en niet-formeel leren: een leven lang leren. Langzaamaan raakten we gewend aan het leven buiten, hoefden de mobieltjes niet meer perse opgeladen te worden en werden er nieuwe vriendschappen gesloten. De jongeren kwamen uit Macedonië, Kroatië, Luxemburg en Duitsland.

Wildkamperen met alleen een zeil

Informeel leren betekent creatief zijn. Uitgeput na bijna vier uur klimmen kwamen we aan bij het Naswannet meer in Langfjordbotn. De bezorgdheid was van de gezichten af te lezen toen ze een zeiltje kregen overhandigd. “Hier moeten jullie je vannacht mee redden”, was alles wat de organisatie mee deelde. Teamvorming was hier noodzakelijk om de nacht enigszins slapend door te komen. Takken werden aan elkaar gebonden, stenen gestapeld als beschutting en er werd gevist.

De Sami cultuur in Noorwegen

De tradities van de Sami cultuur is in het noorden van Noorwegen duidelijk terug te vinden. Tegenwoordig is het herden van rendieren erg gemoderniseerd. De herders hoeven niet eens constant bij de rendieren aanwezig te zijn, men vliegt er gewoon met een drone naartoe. Alle rendieren hebben een soort chip waardoor ze via GPS exact te lokaliseren zijn. Éen van de Noorweegse jongeren, genaamd Lavre, komt uit een herdersfamilie. Met verbazing zag ik hoe hij als 16-jarige een enorme kennis heeft over de natuur en de Sami geschiedenis.

 

Hij is trots op zijn cultuur en de nauwe familie banden. Zelfs zijn instagram is erop ingericht: “The adventures of a reindeer herding 16 year old”. Erg leuk om hem te volgen! Deze leerzame week werd afgesloten met een bezoek van de minister of EEA en EU affairs en het uitreiken van de Youthpass tijdens een ceremonie aan het water. De minister discussieerde met de jongeren o.a. over vluchtelingen in eigen land.

ps. de hele week heb ik met mijn drone rondgevlogen. Deze edit komt later online! Wel kun je alvast wat drone foto’s bekijken op mijn instagram!