Hoe draai je een documentaire in je eentje?
Tuurlijk, lijkt me leuk”, antwoord ik met een grote glimlach. Mijn laatste documentaire is alweer even geleden. Precies twee jaar toen ik in Nieuw Zeeland zat. Een verhaal over drie atleten die mee gaan doen aan de zwaarste triathlon ter wereld: Iron Man.
Zoektocht naar hoofdpersonen
Voor mijn nieuwste documentaire komen wederom drie mensen aan het woord. Jenny, Debby en Bas. Van oud naar jong. Allemaal fit en vitaal. En toch kampen ze nog altijd met de gevolgen van corona. Zelfs een jaar later zijn ze nog steeds uitgeblust. Zes april kwam de documentaire op TV Gelderland. .
Maar hoe zet je eigenlijk zo snel een documentaire in elkaar? De enige eis van Omroep Gelderland was om een vervolg documentaire te maken over Heerde. Een klein dorpje in de Veluwe dat vorig jaar enorm hard is geraakt door corona.
Maar voor mijn documentaire zocht ik naar een andere insteek.. Als dertiger merk ik dat corona een hele andere impact op het leven heeft dan bij ouderen. De vraag hoe ziek jonge mensen nou echt zijn geworden liet me niet meer los.
Hoe vind je jouw hoofdpersonen?
Ik plaatste op Facebook een bericht. “Wie kent er jonge mensen in Heerde?” Twee tags verder, kwam ik uit bij een meid die in de zorg werkt. Na een half uur bellen, vertelde ze over haar man, Loek, die ex-corona patiënten behandeld in een fysiopraktijk.
Dit bleek een schot in de roos. Hij kende twee aangrijpende verhalen en gaf telefoonnummers door. Op deze manier werk ik vaak. Ik laat me leiden door personen met bijzondere verhalen die op mijn pad komen en zoek dan
naar verbindingen tussen de hoofdpersonen. Meestal maak ik eerst kennis met een kopje koffie. Juist om een prettig gevoel bij elkaar te krijgen en later pas de camera erbij.
Klaar voor de uitzending
Wat ik altijd met mijn hoofdpersonen afspreek is dat ze de edit voor uitzending te zien krijgen. Ik merk dat ze dan meer durven te zeggen.
Hij of zij voelt dan nog een uitweg en geeft ze een gevoel van controle. Het is nog nooit voorgekomen dat ik een scène niet mocht gebruiken.
Ik film met een Sony A7III op statief, een gimball voor bewegende shots en een drone. Interviews bereid ik voor door voor mezelf vragen uit te schrijven.
Mijn Sony is een kleine camera waardoor mensen zich niet zo geïntimideerd voelen. Ik kies er meestal bewust voor om alleen te draaien i.p.v een heel team.
Editen doe ik tussen het draaien door, zodat ik precies weet welke content ik nog nodig heb.