Nieuwe drone film van Noorwegen!

Nieuwe drone film van Noorwegen!

De afgelopen week heb ik in Noorwegen veel met mijn drone gevlogen. Uiteraard was het landschap prachtig om vast te leggen en dus ging de drone zelfs tijdens zware bergtochten toch mee de tas in. Zoals je in mijn vorige post hebt kunnen lezen, was ik groepsleider van een jongerenuitwisseling en maakten we vele wandeltochten. Na tien dagen kregen de jongeren een certificaat uitgereikt tijdens een ceremonie. Deze shots hebben wel wat weg van een trailer over Expeditie Robinson met dat vuur er zo bij.

Omdat ik nogal veel vragen krijg over mijn drone geef ik hieronder nog wat tips!

Welke drone gebruik jij?

Ik vlieg met de DJI Mavic. Deze heb ik gekozen vanwege de inklapbare vleugels waardoor hij tot zo’n 20 centimeter op te vouwen is. Hij past dus zo in mijn handbagage, inclusief een DJI Osmo en mijn spiegelreflex camera. Mijn apparatuur laat ik namelijk liever niet achter in de ruimbagage. Mijn koffers raken nogal eens zoek.

Is het moeilijk om te leren vliegen?

Nee, deze drone vliegt zo stabiel en je ziet via je telefoon of ipad wat je doet. Ik had nog nooit met een drone gevlogen toen ik de mijne kocht. Er zitten ook enorm veel opties op om niet zomaar tegen een boom te knallen, zogeheten ‘obstacle track’. Door sensors voor en onder je drone, stopt hij automatisch wanneer je dicht bij een object komt. Let op; dit werkt dus niet als je zijwaarts vliegt. In Noorwegen zat er op de een of andere manier een error in deze functie, waarbij ik dus op eigen zicht moest vliegen.

Tip, vlieg nooit met een error. Mijn drone belandde hoog in de boom. Gelukkig kwam hij er heelhuids uit. Ik niet.

Hoe maak je gave shots?

Het is de kunst om een drievoudige beweging te maken. Je vliegt van hoog naar laag, de camera pen je dan bijvoorbeeld in de tegenovergestelde richting en je probeert met een bocht om je object heen te vliegen. Probeer ook altijd je beelden spannend te maken door diepte te creëren d.m.v. voor- en achtergrond. Vlieg bijvoorbeeld vlak langs bomen zodat de takken dichtbij eerst in focus zijn en de achtergrondpas een paar tellen later helemaal in beeld bloot gegeven wordt.

Een laatste tip

Stel je drone zo in dat alle bewegingen langzaam gaan, waardoor het beelden uit een filmtrailer lijken. Je zou zeggen dat je vooral de hoogte op wilt zoeken met een drone, maar ik ben erg voorstander om vlak boven de grond te vliegen. We raken steeds meer verzadigd met beelden hoog uit de lucht. Menig kijker raakt hier niet meer van onder de indruk.

Lees hier ook mijn andere blog over het leren vliegen met een drone!