Spreken op TEDx? Tips en tricks!

Spreken op TEDx? Tips en tricks!

Spreken op TEDx stond eigenlijk niet eens specifiek op mijn bucketlist, maar toen de mogelijkheid zich voordeed, moest ik wel toch wel even goed nadenken. Kan ik dit? Krijg ik geen black out? Is mijn engels goed genoeg?
We maken we teveel keuzes gebaseerd op onze twijfels. Met deze gedachte in mijn achterhoofd besloot ik om 3 november (hopelijk blakend van zelfvertrouwen) mijn verhaal te vertellen op het podium van Mezz te Breda.

Uitgenodigd voor TEDx

“Word je uitgenodigd om te spreken op TEDx”? was een terugkerende vraag binnen mijn netwerk. Net zoals veel van mijn opdrachten gaat dit ‘via via’. Het is belangrijk om je ideëen constant te blijven delen. Tijdens een kopje koffie met Frederik vertelde ik over mijn fotografie project en die tipte de organisatie van TEDx. Zo simpel is het.

Spanningsbogen en lichaamstaal

Afgelopen september ontmoette ik voor het eerst de andere sprekers. Dat was prettig. Als snel merkte je dat iedereen met dezelfde vragen worstelt. We kregen training van Debatrix en leerden alles over spanningsbogen, de kracht van de televisieserie Baantjer (geen grapje) en over je lichaamshouding. De avond werd afgesloten met huiswerk en tips:

1. Betrek je publiek
Open je talk door je publiek direct een vraag te stellen of mensen iets te laten doen
2. Van A naar B
In mijn werk pas ik deze tip al toe. Probeer mensen niet te overtuigen, maar door hen aan te spreken op hun gevoel. Breng ze vanuit een bestaand probleem (een dal) naar de top, oftewel jouw oplossing en visie.
3. Verhalen vertellen
Door middel van mijn documentaires ben ik hier altijd al mee bezig. Maar als jij een Talk moet geven, neem je publiek mee met jouw verhaal. We vertellen tenslotte overal verhalen; in de kroeg, op verjaardagen en in werkpauzes.

Herschrijf je talk!

Na de eerste training verwacht je aardig je verhaal op papier te hebben staan. Nou mooi niet, na de coachingsessie moest ik mijn verhaal compleet omgooien, maar het werd steeds beter. Mijn idee om te oefenen met andere sprekers wordt goed ontvangen en ik organiseerde een extra sprekers avond. Omdat ik niet elke dag voor een zaal spreek, ontving ik wat tips tegen zenuwen:

1. Concentreer je op iets buiten jezelf, zoals een kleur groen in de verte.
2. Wapper met je handen en maak jezelf enthousiast. Door alle nervositeit heb je namelijk teveel energie.
3. Maak jezelf groot. Door jezelf vlak voor je presentatie maakt je lichaam testosteron aan en verlaagt het cortisol-gehalte.